I all hovedsak er det dette jeg bruker av redskap. Fra venstre:
Grovbørste – den gjennombørster jeg pelsen med – helt ned til huden.
Stor og liten «finish-børste – dette er Perry Mason-børster og de er dyre, men jeg har hatt mine i 20 år og de er fortsatt veldig bra.
Furminator – denne bruker jeg kun til spesielle formål. Den fungerer nesten som en trimmekniv og drar du den over dekkhårene sliten de og ser nesten svidd ut.
Karde – brukes i forbindelse med trimming og om man hunden har fått kladder som må løsnes.
Kam – brukes sammen med karde til samme formål. Jeg bruker aldri kam i forbindelse med pelsstell, annet enn ved full røyting og da har jeg en egen tverrstilt kam med lange tagger til formålet.
Klosaks – finnes i mange utgaver, dette er min favoritt
Effileringssaks – brukes i hovedsak til trimming av poter og ører. Jeg bruker saks med tagger kun på den ene siden.
Vanlig saks – til trimming av hasepels og evt poter
Potesaks – til trimming av poter, spesielt mellom tredeputene
TRIMMING AV LABBER OG HASER
Før start. Ikke se på pelsen for øvrig, den blir stelt en annen dag
Jeg begynner med potesaks, evt vanlig saks, og klipper konturen rundt labbene
Så klipper jeg pelsen mellom tredeputene. Om man vil klippe vekk alt mellom tredeputene eller bare inntil er en smakssak, i hvert fall om sommeren. Men jo mindre pels, jo mindre drar de med seg inn av møkk, samtidig beskytter pelsen litt også. Om vinteren fjerner jeg alltid alt for å forhindre ising. Har du en liten klippemaskin er den også fin til å barbere mellom tredeputene, spesielt om vinteren.
Så former jeg potepelsen så potene blir fine og avrundet, og jeg begynner med å børste opp pelsen med karde, evt en børste. Så bruker jeg efflieringssaks til å forme potepelsen så den legger seg fint rundt poten. Når jeg er fornøyd med dette går jeg over med vanlig saks og finjusterer
Første framlabb ferdig
Labbene bak får samme behandling
Så er det haser som skal trimmes. Til dette bruker jeg karde, kam og vanlig rett trimmesaks
Bruker karde først for å børste ut pelsen. Går over med kam for å rette ut og samle pelsen best mulig. Så klipper jeg så jevnt jeg bare kan klarer. Jeg får ikke til det i ett klipp om hunden har bra med hasepels, men begynner på den ene kanten og beveger meg rundt til andre siden og bruker gjerne karde og kam flere ganger. Det hender også jeg hjelper til med effileringssaks. Hvordan man klipper hasene er en smakssak, men jeg klipper rett ned langs hasen og runder inn nederst mot poten. Maja har her ca 3 cm hasepels etter klipp.
Ferdig trimmet hase og baklabb
TRIMMING AV ØRER
Aller først bør man påse at det ikke er kladder/tover i pelsen bak ørene, og evt børste/kamme ut disse først.
Så bestemmer jeg hvor mye som skal trimmes bort. Jeg samler den pelsen som er festet på selve øret. Deretter bruker jeg effileringssaksen og trimmer vekk pelsen som stikker høyere opp enn vippen på øret.
Så tar jeg pelsen som vokser på innsiden av øret og trimmer denne ned så det ser pent og stelt ut.
Nytrimmede ører
Det er forskjell på hvor mye som trimmes vekk, jo fler du spør jo flere svar vil du få. Jeg liker best at ørene ser stelt ut, men fortsatt naturlige. De skal ikke se klipt ut så på ørene MÅ man bruke effileringssaks, ikke vanlig saks.