Generelt om stell av collie

Collien din trenger jevnlig ettersyn og stell av pels og klør, labber, tenner og ører. Mange tror man må børste collien hver dag, men det trenger du ikke. Utenom røytetiden (da du med fordel kan børste oftere) holder det fint med en god gjennombørsting ukentlig. Da må du også se over og evt klippe klør. Pelsen på labbene og rundt ørene skal også trimmes jevnlig for at hunden din skal se vakker og velstelt ut. Se mer om trimming under egen fane.

En hundepels bærer på støv, skitt og pollen, i tillegg til avfallsstoffer hunden selv skiller ut fra huden, som fett og døde hudceller. En skitten pels er trå, seig og ekkel å ta på. Børster du hunden din jevnlig slipper du mye av dette, og har du mulighet til av og til å få blåst gjennom pelsen i tillegg med en spesialblåse renser du pelsen godt og den vil føles ren og god og ta på. Når du steller hunden, er det viktig at du ikke bare børster på overflaten. En colliepels består av to pelslag, underull og dekkhår. Det er underullen som er isolerende, og det er også den som filter og kladder seg i en ustelt pels. Derfor er det underullen det er viktig å gå systematisk igjennom jevnlig, og man må derfor jobbe helt ned til huden. Det er også noen områder som filter lettere enn andre, og som man må passe på spesielt, som bak ørene, i «armhulene» og mellom lårene, og der hvor halsbånd og sele sitter.

I tillegg til jevnlig stell av pelsen, må hunden din av og til bades. Hvor ofte avhenger av hvor man bor og hvor skitten pelsen blir, men om pelsen stelles jevnlig bør det holde med vår og høst og kanskje bare en gang i året. Det kan også være lurt å taime inn badet til når hunden er på slutten av en røyteperiode. Bader du den når den er midt i en røyteperiode setter du fart på pelsfellingen og du får fly-fly-hår absolutt overalt. Bader du en fullpelset hund bør du ha tilgang på blåse for å få den tørr, eventuelt være tålmodig med føneren. Uten tørkehjelp må du børste mye underveis for å få luft ned til huden, og det går fort ett til halvannet døgn før hunden din er helt tørr.

Blir hunden din kastrer kan pelsstrukturen og -mengden endre seg og dette krever at du passer ekstra godt på.

Hvis en colliepels først har fått masse tover må du ha godt med tid og tålmodighet. Det er ubehagelig for hunden å gå med pelsen full av tover, og prosessen med å få de ut er også vond for hunden så baser deg på å måtte jobbe en stund for å få skikk på pelsen. Sett på en lydbok, finn frem godbiter og baser deg på å jobbe en stund. Noen hunder er ømskinnet og de må man være ekstra varsomme med.

Tennene skal du også følge med på. Venn gjerne valpen din til å pusse tenner jevnlig og sjekk regelmessig tennene for tannstein og skader. Passer du godt på tennene kan du spare både hunden og lommeboka for unødige smerter.