Rasestandard

FCI, The Fédération Cynologique Internationale er verdens hundeorganisasjon. Den består av 87 medlemsland, som hver utarbeider og vedlikeholder rasestandarder for egne raser, og utdanner dommere på de samme rasene. FCI sørger for at hver rasestandard presenteres likt i alle FCI-land, og tilsvarende at alle dommere dømmer etter samme rasestandard i de alle FCI-land.

FCI forvalter 343 raser, men hver enkelt rase «eies» av rasens hjemland. Det innebærer at hvert opprinnelsesland for en rase sørger for vedlikehold rasestandarden for sine raser, i samarbeid med FCI  Standards and Scientific Commissions. Oversetting og oppdatering utføres av FCI. Rasestandarden er referansen dommerne baserer dømmingen sin på på utstillinger arrangert i FCIs medlemsland. Rasestandarden er også den referansen oppdretteren må forholde seg til i sitt avlsarbeide. Du kan lese mer på www.fci.be.

Den norske versjonen av rasestandarden for Langhåret Collie finner du på Norsk Kennel Klub sin hjemmeside. Denne ble sist oppdatert i 2002. Det finnes imidlertid en nyere versjon på engelsk som du finner på The Kennel Club UK.