Generelt om kjøp av hund

Før man går til innkjøp av en hund er det mange ting man skal ha tenkt igjennom og ha en plan for.

Det store utvalget

Når man først har bestemt seg for å kjøpe en hund, er valg av rase neste store avgjørelse. Det finnes utrolig mange å velge mellom, med stort sprik både i fysiske og mentale egenskaper. Hunder finnes i alle varianter; store, mellomstore og små, kortbente, langbente. Hunder med mye pels, lite pels eller ingen pels. Pels som må børstes eller pels som må klippes? Raser som bjeffer, som ikke bjeffer, noen uler. Noen raser er MYE hund, uavhengig av størrelse. Ikke alle små raser er enkle hunder, ikke alle store raser er krevende. Og så er det bruksegenskapene. Jakthunder av alle slag, vakthunder, gjeterhunder, «selskapshunder», vannhunder, løpshunder. Det er bare å velge og vrake… Så hvor begynner man?

Hvordan velger man rase

Et godt utgangspunkt er å definere hva det er man ønsker seg, størrelse, pelskvalitet, egenskaper, og ikke minst hva man har tenkt å bruke hunden til. Turkamerat? Treningskompis? Familiehund? Skal man drive med noen form for hundesport? Hvor mye tid man har man mulighet til å bruke på hunden? Normalt vil en hund kreve aller mest av sin eier de første 1-2 årene. Er man villig til å legge ned den tiden som trengs til trening og forming av hunden de to første årene, vil man ha stor glede av den innsatsen i resten av hundens liv. Hvor mye som kreves avhenger igjen av både valg av rase og individet selv. Noen hunder krever mye mosjon/mental trening, mens andre klarer seg med mindre, men ALLE hunder må mosjoneres for å opprettholde sin fysiske kondisjon og alle trenger mentale utfordringer. En hund som får tilfredsstilt basisbehovene sine er en tilfreds hund, og sjansen for et trivelig hundehold øker betraktelig.

Oppdretteren

Når man har sirklet seg inn på en eller noen få raser, er det lurt å kontakte eiere og/eller oppdrettere av rasen for å danne seg et inntrykk og samle mest mulig informasjon. Innenfor enhver rase vil det også være forskjeller, prøv å få en oversikt. Når rase er valgt, gjelder det å finne en oppdretter man kommuniserer godt med og som kanskje har det du er ute etter hos en hund. Foruten å være oppdretter av hunden din de første 8-9 ukene, er dette også et menneske du skal kunne konsultere for råd underveis. Oppdretteren bør kunne gi råd og veiledning etter hvert som hunden vokser opp hos deg, og bistå om det skulle oppstå problemer underveis som må løses. En seriøs oppdretter driver sitt avlsarbeide i henhold til lover og forskrifter og etter gjeldende anbefalinger i Norsk Kennel Klub og raseklubben. Foreldredyrene skal være klinisk friske. Dog er det sånn at selv om oppdretteren gjør alt riktig, følger alle regler og avler på sine friske dyr, er det tross alt levende dyr vi driver med og noen garanti kan ikke oppdretteren gi for at ingenting vil tilkomme den lille håpefulle. Likevel, valper som leveres skal ha gjennomgått 3-4 kurer mot innvoldsorm og de skal leveres med helseattest fra veterinær. Collievalper skal også leveres ID-merket og med øyeattest fra godkjent øyelyser.

Valpekjøperen

Av valpekjøperne mine krever jeg at de skal tilby hunden et godt og stabilt hjemmemiljø. For å få en velfungerende hund, kreves det at valpen blir godt sosialiert både på mennesker og andre hunder og tilvent mange forskjellige miljøer. Collien trenger fysisk og mental stimulans. Hunden din må derfor mosjoneres fysisk hver dag i tillegg til at den enten må trenes i et eller annet hvor den får bruke hodet sitt eller få ta del i familiens aktiviteter.  Hunden din skal fôres på et godt hundefor, og du må sørge for at hunden din er i passe hold, dvs den skal verken være feit eller mager.

Hunden din skal følge veterinærens anbefalte vaksineringsprogram, dette innebærer årlig veterinærsjekk.

Collien ansees for å være lettlært, enkel og barnekjær. Dette er sant, men likevel ingen selvfølgelighet. Enkelte hunder blir fantastiske uten at man løfter en finger, men de fleste gjør ikke det. Valpen din trenger hjelp til å bli den hunden du vil at den skal bli. Ikke slurv med å gi den den hjelpen! Collien kan fremstå som litt tilbakeholden eller usikker i noen situasjoner, og det er viktig at den blir utfordret i disse situasjonene. Ikke la den slippe unna. Det er også viktig å tolke hunden riktig i disse situasjonene, en redd hund må håndteres på en annen måte enn en som bare er litt trassig. Her kan man be oppdretteren eller andre som kan litt om rasen om hjelp. Men til syvende og sist er det viktig å huske at collien er en hund, ikke et persilleblad. Du må kreve av hunden din, og ikke la den ta styringen.

Når ting ikke blir som planlagt

Hva gjør du med hunden hvis den ikke blir sånn du hadde forestilt deg at den skulle bli? Dette er et essensielt spørsmål! De fleste som kjøper hund, har en forestilling om hva de forventer seg, men hva om hundeholdet ikke tar den vendingen du hadde tenkt? Vær innstilt på å måtte jobbe for at hunden skal bli som du ønsker, og søk hjelp når du trenger det. Gå på kurs og lær deg mest mulig om hund generelt og din hund spesielt. Og ikke minst, kos deg med hunden din og gled deg over utviklingen.