Blodspor

Blodspor er noe de fleste av hundene mine har fått prøve seg på, og som de intuitivt forstår helt fra starten. Dette er en krevende aktivitet for hundene og som krever stor konsentrasjon, og dette blir de slitne av.

I praktisk sammenheng er blodspor endel av kravet sammen med ferskspor, om man ønsker bli godkjent som ettersøksekvipasje og gå ettersøk etter skadet vilt. Men man kan også velge å gå blodsporprøver for konkurransens del, og da kan man oppnå et blodsporchampionat.

Kort fortalt trener man blodspor ved å dryppe blod i (stort sett) skogsterreng, lar det ligge i minst en time og så la hunden jobbe seg gjennom samme løypa. Et konkurransespor inneholder faste elementer som et oppspark ved sporstart, flere vinkler, sårleie og opphold hvor det ikke er blod, og passerer som regel gjennom flere typer terreng og det legges dagen før det skal gås. Ved sporslutt ligger det en viltdel, som regel fot eller øre av klovvilt. Det konkurreres i to klasser, Åpen klasse (AK) hvor sporet er 600 meter og Eliteklasse (EK) hvor sporet er 1000 meter og inneholder flere elementer. Fullstendig regelverk for blodsporprøver finner man på NKKs hjemmeside.