Pelsstell

Vi omgir oss med en masse utstyr og duppeditter som må vedlikeholdes for å fungere og for å se bra ut. Bilen leverer vi på service, for øvrig blir den vasket og polert, vi steller med boligen vår ute og inne,  vi vasker sykkelen og oppgraderer PC’en.  Selv dusjer og steller vi oss, vi klipper og filer negner, børster håret og går til frisør når det trengs. Hunden vår må også vedlikeholdes.

Jeg får ofte spørsmål fra folk som tror det er masse pelsstell på collien og de tror jeg børster mine hver dag. Det gjør jeg selvfølgelig ikke, men vedlikeholdsfri er ikke langhårscollien. Derfor ønsker jeg å formidle hva som kreves for å holde en colliepels i god kondisjon, til trivsel både for hunden og for deg og boligen din. Og til informasjon for deg som ønsker å vite hva pelsstellet innebærer før du kjøper en langhåret collie.

Collien din trenger jevnlig ettersyn og stell av pels og klør, labber, tenner og ører. Er du «flink» og går igjennom collien din jevnlig, blir jobben ikke så omfattende hver gang. Du vil ha en renere hund, en som lukter mindre (collien lukter i utgangspunktet lite hund i forhold til veldig mange raser) og som drysser mindre hår inne. Og ikke minst, en som alltid ser velstelt og vakker ut. Og tro du meg, en ren hund føler velvære.

En hundepels bærer på støv, skitt og pollen, i tillegg til avfallsstoffer hunden selv skiller ut fra huden, som fett og døde hudceller. En skitten pels er trå og ekkel å ta på. Børster du hunden din jevnlig får du ut mye av dette, og har du mulighet til av og til å få blåst gjennom pelsen i tillegg med en spesialblåse renser du pelsen godt og den vil føles regn og god og ta på. Når du steller hunden, er det viktig at du ikke bare børster på overflaten. En colliepels består av to pelslag, underull og dekkhår. Det er underullen som er isolerende, og det er også den som filter seg i en ustelt pels. Derfor er det underullen det er viktig å gå systematisk igjennom jevnlig, og man må jobbe helt ned mot huden. Det er også noen områder som filter lettere enn andre, og som man må passe på spesielt, som bak ørene, i «armhulene» og mellom lårene. Se Vedlikehold i praksis for illustrasjoner

I tillegg til jevnlig stell av pelsen, må hunden din av og til bades. Hvor ofte avhenger av hvor man bor og hvor skitten pelsen blir, men om pelsen stelles jevnlig bør det holde med vår og høst. Det kan også være lurt å taime inn badet til når hunden er på slutten av en røyteperiode. Bader du den når den er midt i røytingen setter du fart på pelsfellingen og du får fly-fly-hår absolutt overalt. Bader du en fullpelset hund bør du ha tilgang på blåse for å få den tørr, eventuelt være tålmodig med føneren. Uten tørkehjelp må du børste mye underveis for å få luft ned til huden, og det går fort ett til halvannet døgn før hunden din er tørr.

Blir hunden din kastrert eller sterilisert kan pelsstrukturen og -mengden endre seg, og dette krever at du passer ekstra godt på.

Hvis en colliepels først har fått masse tover må du ha godt med tid og tålmodighet. Det er ubehagelig for hunden å gå med pelsen full av tover, og prosessen med å få de ut er også ubehagelig. Sett på en lydbok, finn frem godbiter og baser deg på å jobbe en stund. Noen hunder er både ømskinnet og de må man være ekstra varsomme med.

Om sommeren er det enda en god grunn til å gå igjennom pelsen ofte; flått. På en fullpelset collie skal det godt gjøres at flåtten klarer å sette seg rundt på kroppen. Som regel finner man den rundt på hodet hvor pelsen er kort. Jeg har plukket flått på leppe, øyebryn, rundt ørene, inni ørene, under haka. Jeg har også funnet flott på bena og mellom tærne. Men det finnes unntak, og min erfaring er at hvis den mot formodning klarer å komme seg gjennom den tykke underulla, klarer den ikke å komme ut igjen og dør «på post». På en avrøytet collie derimot, finner flåtten vei mange flere steder på kroppen.